За забавяне на официалните изборни резултати предупреди отсега служебният премиер Димитър

...
За забавяне на официалните изборни резултати предупреди отсега служебният премиер Димитър
Коментари Харесай

Главчев предупреди: Резултатите от изборите ще се забавят

За закъснение на формалните изборни резултати предизвести занапред служебният премиер Димитър Главчев. Причината е множеството работа на изборната администрация поради изборите 2 в 1.
На тези избори от изборните протоколи ще бъдат обработени 3 пъти повече числа, отколкото на предходните избори, а броят на РИК-овете е същият, което ще докара до закъсняване на формалните резултати, с цел да няма спекулации, че нещо се прави на мрачно. Няма какво да се направи, избрана е числеността на РИК-овете, сподели Главчев ден преди старта на предизборната акция. Той приказва, откакто взе участие дружно с президента Румен Радев, вицепрезидента Илияна Йотова и зам.-председателката на Народното събрание Росица Кирова в церемонията по издигането на флага на Европейски Съюз за Деня на Европа. На ръка се броят и разписките от машините за гласоподаване, откакто предходната година Народното събрание реши, че вотът с тях няма да се регистрира автоматизирано от устройствата. Тъй като няма изборен регион “Чужбина ”, гласовете на българите зад граница се регистрират от ЦИК.Прочетете още
Предишните избори 2 в 1 бяха през ноември 2021 година - президентски плюс локални. Тогава резултатите не се забавиха и бяха оповестени в законовия период на 16 ноември, втория ден след вота. Но обработката беше обикновена, тъй като се гласуваше единствено на машини, те отпечатваха квитанция с систематизираните гласове и нищо не се броеше на ръка. Така секционните комисии приключваха за 30-ина минути след края на изборния ден и нямаше сбъркани протоколи, които след това в допълнение да бавят инспекциите от РИК.

Очакваното закъснение в този момент най-вероятно ще е точно в РИК - обичайно, когато се одобряват протоколи с неточности от секционните комисии поради ръчното преброяване. И опашките сигурно ще се вият и през нощта.

Изборите разяснява и президентът Румен Радев, който пък настоя европейските да не остават на заден план заради националните и прикани претендентите да обяснят по какъв начин ще допринесат за развиването на Европейски Съюз и по какъв начин ще пазят националните ползи във връзка с войната в Украйна и зеления преход.

Искам да прикани всички партии да положат систематични старания. Знам, че това е сложна акция, само че дано тази за избори за народен парламент не заглушава и не измества изцяло дебата за бъдещето на Европа, тъй като това е извънредно значимо за България, разяснява Радев след издигането на знамето за Деня на Европа. Оттам той и Илияна Йотова отидоха да поднесат цветя на Паметника на Незнайния боец за 79 година от успеха над нацизма. Президентът изиска и по-съдържателен политически спор и по-малко черен пиар.

В петък регионалните шефове на Министерство на вътрешните работи, ДАНС и прокуратурата ще разискват ограниченията за вота. Вече има три сигнала от предходната седмица - 2 за вероятно пазаруване на гласове и един за нарушавания на изборното законодателство, заяви вътрешният министър Калин Стоянов. Засега обаче не били доказани.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР